Хранителната добавка - "Ли Да ДайДайХуа" поразява мозъка

Отровна хранителна добавка поразява мозъка

Предлагат капсулите въпреки забраната на здравните власти

Хранителната добавка - "Ли Да ДайДайХуа" на капсули, китайско производство, забранена от Изпълнителната агенция по лекарствата на 9 юни 2008 г., пак се продава, но вече в интернет, показа репортерска проверка на "Монитор".

Обява в мрежата съобщава, че "Ли Да ДайДайХуа" не се нуждае от представяне.

"Тя е най-ефикасното средство за слабеене, без диети, без гладуване, само с едно хапче на ден", твърди рекламата в мрежата. Цената на една опаковка е 45 лева, 3 броя се харчат за 120 лева. Доставката е с куриер до всяка точка на страната. За заявките е посочен мобилен телефон.

"Търся дистрибутори", е написал предприемчив търговец.

Капсулите са засечени и в някои китайски магазини в столицата, алармираха потърпевши.

Фалшивият лекарствен продукт на китайската фирма "Куминг Дали" съдържа активното вещество Sibutramine, което надвишава над 3 пъти количеството на субстанцията в разрешените за употреба в страната лекарствени продукти с режим на отпускане „по лекарско предписание" Reduktil и Lindaxa, се казва в заповедта, с която добавката е спряна като особено опасна за здравето.

Анонимна девойка на 23 години споделя, че е пила от капсулите и за 6 дни отслабнала с 3-4 кг, но накрая є се наложило да потърси "Бърза помощ". Крайниците є започнали да изтръпват, дишането є се учестило, получила гинекологичен кръвоизлив и за капак - нервни кризи. След като спряла вълшебното лекарство, бързо качила свалените килограми.

Друга пациентка, лековерно доверила се на рекламата, твърди, че изпила 6 хапчета през 3 дни. Хапчето убило апетита є, но предизвикало жестоко сърцебиене, изпотяване и треска.

Изпълнителната агенция по лекарствата не отговаря за контрола на хранителните добавки в аптеките и търговските обекти. Той е поверен на РИОКОЗ, коментираха експерти от агенцията.

Контролът на хранителните добавки действително не е работа на ИАЛ, заяви

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Единственият документ, който регламентира до известна степен на какви изисквания трябва да отговарят те и какви надписи трябва да съдържат върху опаковките си, е Наредба 47 на Министерството на здравеопазването, която обаче е остаряла и е променяна два пъти, добави той.

Илачите за бързо отслабване са най-търсени през лятото.

По смисъла на наредбата обаче регистрацията става в регионалното поделение на РИОКОС според регистрацията на фирмата производител или вносител. Хранителната добавка обаче може да бъде продавана навсякъде в страната.

Това създава възможност за некоректност. Ако един вносител е с регистрация в Сливен например и си продава продукта в София, трудно може да се разбере дали добавката му е минала през РИОКОЗ - Сливен, или не, коментира Николай Костов.

Междувременно проучване на Европейската агенция за проучване на храните установи, че производителите на 50 хранителни добавки и продукти за здравето от 66 проверени лъжат откровено в рекламите си за ефекта от употребата им.

Те не могли да представят никакви доказателства от лабораторни изследвания и клинични изпитвания, че твърденията им отговарят на истината.

Оказало се, че черният чай на "Липтън", който би трябвало да събужда ума, и сокът от червена боровинка на "Оушън спрей", който се рекламира на дамите като средство срещу инфекция на пикочните пътища, не оказват тези ефекти.

Повечето от ползите от рибеното масло, за което се твърди, че подобрява функциите на мозъка, особено на деца, също се оказали безпочвени.

Опровергани са ползите и от омега-3 ­ мастните киселини, в продуктите на фирми като Equazen. Те се продават и в България. Рекламите твърдят, че капсулите им помагат на централната нервна система, развитието на ембриона и на бебета, които са кърмени.

В момента Европейската агенция за безопасност на храните изследва други 4000 продукта, резултатите от които се очаква да бъдат оповестени до септември.

3 коментара:

  1. освен всичко друго се оказа при мен ,че няма абсолютно никакъв ефект. за едномесечен прием ефекта беше една голяма НУЛА ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото си попаднал на фалшивата Лида,резултатът за 2 месеца при мен -7 см талия и още -6,5 см ханш (без спорт,без хранителен режим/диети,с мн вода и хранене не по-късно от 18:30 часа).Само трябва да помниш,че трябва да хапваш поне по 3 пъти дневно ,иначе става опасно!!!Е и малко безсъние имаше,ама поне успях да си науча за държавните...и да се е върнал някой см аз поне не съм забелязала!

      Изтриване
    2. Kalkulatorkata от къде купуваш оригинала Лида?

      Изтриване