7 опасни замърсителя на въздуха у дома

Според експертите проучванията сочат, че въздухът в дома може да е дори по-замърсен от този навън, дори когато става въпрос за големите градове. Тъй като според изследванията хората прекарват около 90% от времето си вътре в помещенията, тази статистика сочи едно-единствено нещо – повечето от хората са значително застрашени от замърсяванията в дома или офиса.

Вредите върху здравето могат да се получат от еднократно излагане на рисковото влияние на замърсяването или пък да се натрупват с времето – те могат да се проявят като дразнене на очите, възпаление на гърлото, главоболие, замаяност или пък умора. Тези рискове обаче обикновено могат да се намалят и премахнат, като се отстрани източникът на замърсяването. Още по-важно е това да стане, ако вредите, които идват от източника, се натрупват с времето и по този начин могат да причинят неусетно много по-сериозни заболявания.
замърсяване на въздуха
В съвременните домове има множество източници на риск за здравето – някои добре познати (например препаратите за почистване), а други – не толкова. Ето седем източника, които не са толкова познати като рискови, но които далеч не са безопасни за здравето ни:
1. Новият килим

Материалите за направата на килими могат да отделят разнообразие от т.нар. VOCs (volatile organic compounds - летливи органични съединения).
Съвет: Ако желаете да монтирате в дома си килим или мокет, изберете лепило с ниско съдържание на VOCs и без наличие на формалдехид. Ако сте закупили нов килим, добре е да го оставите за няколко дена на свеж въздух, преди да го поставите в помещенията. След като вече е поставен, добре е още няколко дена да проветрявате стаята редовно.
замърсители на въздуха у дома2. Счупените флуоресцентни крушки

При счупването си т. нар. CFL крушки (compact fluorescent lights) могат да отделят във въздуха малки количества живак, който е опасен невротоксин. Живакът не може да бъде напълно почистен от килимите, като в такива случаи не трябва да се използва дори прахосмукачка.
Съвет: Не използвайте такъв вид крушки в лампи, които лесно могат да паднат на земята или да бъдат бутнати по невнимание. Това важи в още по-голяма степен, ако в дома Ви има деца или бременни жени. Ако все пак крушката се счупи, отворете прозорците и проветрете за поне 15 минути, а живакът съберете според инструкциите на Гражданска защита.

3. Новата електроника и други пластмасови продукти

Продуктите, направени от поливинилхлорид (polyvinyl chloride; ПВЦ) могат да отделят във въздуха фталати – вещества, за които се счита, че са свързани с хормоналните аномалии и проблеми с репродуктивното здраве. Пластмасите съдържат и забавящи горенето вещества, например полиброминатни дифенилни етери (polybrominated diphenyl ethers), които също се смятат за опасни за здравето.
Съвет: Проветрете помещенията, докато изчезне миризмата на химикали от продуктите. Редовно почиствайте с прахосмукачка около компютрите, принтерите и телевизорите.
4. Боите и отсранителите на бои

Латексовите бои са по-добрата алтернатива на боите на маслена основа, тъй като те отделят по-малко количество химикали във въздуха. Когато обаче съхнат, всички бои отделят в помещенията летливи органични съединения (VOCs), които могат да причинят главоболие, прилошаване и замаяност. От друга страна течностите за отстраняване на бои и лепила, както и спрей-боите, съдържат метилен хлорид (methylene chloride), който се счита за канцероген.
Съвет: Използвайте т.нар. low-VOC бои, които са с ниско съдържание на летливи органични съединения. Когато нанасяте боя, отворете прозорците, проветрявайте добре и носете специална маска.
5. Лепилата

Те също могат да съдържат голямо количество летливи органични съединения (VOCs), например ацетон, формалдехид и метил етил кетон. Тези вещества дразнят лигавиците и повлияват на нервната система.
Съвет: Търсете лепила на водна основа и без съдържанието на формалдехид. Работете с тях в добре проветрими помещения и не се доближавайте твърде близо до тях по време на работа.
6. Тапицирани мебели и продукти от пресована дървесина (шперплат, дървена облицовка, ПДЧ, талашит)

Когато са все още нови, много мебели и продукти от дървесина могат да отделят във въздуха формалдехид, който се счита за канцероген, дразни лигавиците и може да причини алергични реакции.
Съвет: Когато внесете в дома си нова мебел, проветрявайте добре помещенията. Освен това можете да използвате продукти от пресована дървесина, предназначени за екстериора, тъй като те отделят по-малко изпарения (те обикновено съдържат смоли на основата на фенол, а не на карбамид). Когато купувате нови мебели или материали, интересувайте се дали те съдържат опасния формалдехид.

7. Отоплителното оборудване (печки, комини, камини)

Отоплителните съоръжения, особено газовите печки, могат да отделят достатъчно количество въглероден оксид, за да причинят главоболие, замаяност, умора, а в някои случаи и много по-сериозни увреждания. Те отделят също азотен диоксид и твърди частици, които могат да причинят проблеми с очите, носа и гърлото.
Съвет: Всяка година викайте специалист, който да провери дали съоръженията за отопление в дома Ви (печки, комини и прочее) работят правилно и са в добро състояние. Добре би било да монтирате в дома си специални аларми за наличие на въглероден оксид, както и да поставите аспиратор над готварската печка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар