Десетте най-странни болести на съвременността

 

Човекът, за съжаление, е боледуващо същество. Но ако болшинството от нас страдат от обичайните простудни заболявания или си удрят пръстите, има хора, които със болести поставят в задънена улица дори и най-маститите медици.
1. ЕЛЕФАНТИАЗА, СЛОНОВА БОЛЕСТ
Предизвиква се от филариите на Банкрофт – паразитни червеи, чиито личинки се предават на човека при ухапване от комар. След попадането му в организма на човека възбудителят на заболяването се заселва в областта на ингвиналните лимфни възли (на слабините) области или в подмишечните ямки, като създава препятствие за лимфния ток. В резултат на тази блокада поразените органи, като правило, крайниците, скротума или млечните жлези, могат да се увеличат до огромни размери.
Елефантиазата най-често се среща в тропическите и субтропическите райони, такива като островите на Индийския архипелаг, Арабския полуостров, западния бряг на Африка, Централна Америка и т.н. В умерения климатичен пояс, в това число и в България, елефантиазата е доста рядка болест
Най-често слонската болест поразява коленете. Всичко започва с голям оток, който ту спада, ту отново се появява и след няколко години води до 3-четирикратно цилиндрично удебеляване на коляното, което веднага преминава в удебеляване на стъпалата. Тъй като вдлъбнатината, която съответства на глезенната става, е изгладена, има голямо сходство с крака на слон.
Болестта не представлява опасност за живота, но нанася съществена вреда на неговото качество – на болния от слонска болест човек му е трудно да се адаптира социално, да намери съпруг и дори да се придвижва. При това е трудно да се премахне новообразуваната тъкан, а операцията е съпроводена с риск за живота на пациента.
В последно време усилията на медиците са насочени предимно към профилактика на болестта. Така, двата не толкова скъпи антибиотика - диетилкарбамазин и албендазол, които се приемат веднъж годишно, позволили значително да се намали заболеваемостта от елефантиаза в Египет.
2. ПРОГЕРИЯ, СИНДРОМ ХЕТЧИНСЪН - ГИЛФОРД
Прогерия това е патологично състояние, характеризиращо се с комплексни изменения на кожата и вътрешните органи, обусловени от преждевременно стареене на организма.
Растежът на детето рязко е забавя, на кожата се появяват атрофични изменения, в процеса се въвлича и хиподермата, особено на лицето и крайниците. Кожата изтънява, става суха и набръчкана, на тялото могат да се появят образуващи мрежичка склеротични кръвоносни съдове или силно пигментирани участъци.
Вените се виждат през изтънялата кожа. Външен вид на болния: голяма глава, челните издатини са надвесени над малко («птичо») лице с клюновиден нос, долната челюст е недоразвита.
Наблюдава се също атрофия на мускулите, дистрофични процеси в зъбите, косите и ноктите; забелязват се изменения костно-ставния апарат, миокарда, хипоплазия на половите органи, нарушение на мастния обмен, помътняване на очната леща, атеросклероза.
3. ХИПЕРТРИХОЗА, СИНДРОМ НА ВЪРКОЛАКА
Хипертрихозата – това е прекомерен растеж на косми, включително и в онези участъци на тялото, където, по принцип, не би трябвало да ги има. Болестта, която може да бъде симптом на някакво онкологично заболяване, е следствие на черепно-мозъчни травми, мозъчни васкуларни разстройства, ендокринни и нервни заболявания
В редица случаи прекомерното окосмяване се забелязва след изгаряния, дълго носене на гипсови превръзки, на разчесваните след ухапвания от насекоми, след инжекции с различни ваксини или при венозна недостатъчност.
При жените растежът на дълги косми може да е от мъжки тип (хирсутизъм). Това състояние може да възникне при заболяване на яйчниците, надбъбречните жлези или да бъде обусловено от вродени и психически фактори.
4. СИНДРОМ НА СИНЯТА КОЖА ИЛИ АКАНТОКЕРАТОДЕРМИЯ
Подобно състояние по-често се забелязва при кучета и котки. При хората тази болест се среща крайно рядко. Последният случай бил регистриран през 60-е години на миналото столетие в щата Кентъки, САЩ. Там живяло цяло семейство, всичките членове на което били със синя кожа и ги наричали «сините хора». Болестта, която се предава от поколение на поколение, не създавала никакви неудобства на членовете на семейството.
5. АЛОТРИОФАГИЯ, ЯДЕНЕ НА НЕСЪЕДОБНИ ВЕЩЕСТВА
Синдромът най-често се среща при много малките деца и хора със забавено психическо развитие. Болните нерядко гълтат много пасни и остри предмети като стъкла, гвоздеи, ножици и т. н. В по-лека форма разстройството може да се наблюдава при бременни жени като следствие на интоксикация.
6. СИНДРОМ НА ВАМПИРА
Тези, които страдат от тази болест, не пият кръв и не спят в ковчези. Те просто не могат да понасят слънчева светлина. При въздействието на слънчевата светлина кожата на такива хора започва да се покрива с мехурчета.
7. МИКРОПСИЯ, СИНДРОМ НА АЛИСА В СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА
Микропсия (от гръцки. mikros - малък и opsis - зрение) - зрително нарушение, при което обектите се виждат по-малки, отколкото са в действителност. Може да бъде обусловена от поражение на теменно-тилната част на зрителния анализатор.
Човек започва да възприема обектите (животни, хора или някакви техни фрагменти) в съществено умален размер, отколкото те са в действителност. Обектът изглежда далечен и прекалено близък едновременно. Например, кучето може да изглежда с размери на мишка, а колата – като детската играчка с педали.
Съответно синоними на микропсията са «наноидните халюцинации» или «лилипутско зрение». Но независимо от терминологията същността е следната: окото не е повредено, измененията се отнасят само до психичното възприемане на визуалните образи.
Синдромът е свързан и, възможно, частично предизвикан от класическа мигрена. Освен това микропсията може да бъде следствие от частична епилепсия, и от действията на различни въздействащи на психиката наркотици.
8. БОЛЕСТ НА «ПЪЛЗЯЩАТА КОЖА»
С тази болест учените се сблъскаха сравнително неотдавна. Нейните симптоми повече напомнят кадри от фантастични филми. Страдащите от това загадъчно заболяване усещат, че под кожата им като че ли пълзят насекоми. По-късно на тези места се появяват открити рани.
9. СИНДРОМ НА ЖИВИЯ МЪРТВЕЦ
Този синдром, като правило, е предизвикан от депресия и склонност към самоубийство. Пациентите обикновено се оплакват от това, че са загубили всичко, което са могли и повече нищо не ги свързва с този свят. Някои казват, че те вече са умрели, чувстват мириса на собственото си гниещо тяло и как отвътре ги ядат червеи..
10. ОБОСТРЕНА РЕФЛЕКСИЯ
Основна характеристика на тази болест е това, че болните силно реагират на внезапни звуци или сцени. Те разперват ръце, започват да крещят и нервно да повтарят едни и същи думи. Отнема им много време за да се успокоят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар