Видове наркотици

Видове наркотици
Според експерти от Световната здравна организация , наркотичните вещества могат да бъдат разделени в следните групи въз основа на типа зависимост, която причиняват:
1. Опиати - опиум, морфин, хероин, кодеин, метадон
2. Канабис - марихуана, ганджа, хашиш
3. Кокаин - листа от кока, крек
4. Барбитурати, транквилизатори - барбитал, фенобарбитал, диазепам, и др.
5. Амфетмини - амфетамин, дексамфетамин, каптагон, екстази и др.
6. Халюциногени - LSD, мескалин
7. Инхаланти - летливи разтворители-ацетон, бензол
8. Алкохол - всички видове спиртни напитки
Алкохолът е легален наркотик, най-разпространен в света. Той засилва опасно наркотичното и потискащото дишането действие на опиатите. Смъртоносна опасност крие комбинацията на алкохол с наркотични аналгетици и за лица, които ги употребяват с терапевтична цел "Мистериозната" внезапна смърт на хероинозависими в много случаи се дължи на едновременна консумация на алкохол и дрога.
Изключително опасна е смесеният тип зависимост!
Видове наркотици
Алкохол: Намира се в бирата, виното, ракията и другите алкохолни напитки; действа отпускащо, в малки дози; големите количества водят до напиване; странични ефекти: "махмурлук"- гадене, главоболие, треперене; действа като депресант- забавя реакциите на тялото; отслабва контрола върху чувствата и поведението; може да увреди нервната система и черния дроб, задстомашната жлеза; много хора умират годишно от злоупотреба с алкохол
Кофеин: Наркотик, който се съдържа в кафето и други напитки, включително чая и кока – колата; Слаб стимулант, към който се привиква; Може да предизвика сърцебиене, парене в гърдите, безсъние, стомашни проблеми.
Никотин: Наркотикът в тютюна; Към него може да се развие силна психична зависимост; Пушенето води до много заболявания, включително рак и сърдечни болести (инфаркт, високо кръвно); Тютюнът е законен / Незаконно е продаването му на лица под 18г.
Канабис: Обикновено се пуши, а може и да се яде; среща се в твърда форма или на листа; Известен е като марихуана, джойнт, хашиш, трева; Може да предизвика отпускане и силно приятно чувство; Предозирането му води до повръщане и диария / Продължителната му употреба влияе върху паметта и концентрацията / Пушенето уврежда белите дробове.
Екстази: Таблетки или капсулки; Предизвиква краткотрайно гадене, ускоряване на сърдечния ритъм, чувство за спокойствие, по-ярко възприемане на действителността; Тялото се поти повече - загубата на течности и затоплянето на тялото може да доведат до сърдечен удар; Странични ефекти: диария, изтощение, депресия.
Хероин: Обикновено кафеникав прах; Може да се пуши или да се разтвори и инжектира; Предизвиква топлина и чувство на силно удоволствие; При продължителна употреба води до пристрастяване - физическо и психично; Симптоми при спиране на приемането на хероин: повръщане, болки, потене и изтощение; При купуване на хероин от улицата има опасност от инжектиране на примеси като гипс, тебешир, захар и още много подобни, което може да се окаже фатално.
Кокаин: Фин бял прах; Смърка се или се инжектира; Повишава енергията, създава силно и приятно усещане; Ефектът е краткотраен - обикновено скоро след това се взема друга доза, за да се запази усещането; При продължително смъркане уврежда вътрешността на носа с последица постоянна хрема; Големите дози водят до затруднение на дишането, сърцебиене, понякога и до смърт; Крекът представлява твърди бучки, колкото грахово зърно, които се загряват и след това пушекът се вдишва; Честата употреба на кокаина и крека води до силна психична зависимост; Странични ефекти: изтощение, нервност и халюцинации.
Амфетамини: Стимулират нервната система и повишават кръвното налягане; Обикновено се гълтат - понякога се инжектират или вдишват; Карат човек да се чувства уверен и съсредоточен; Може да намалят нуждата от сън; Продължителната им употреба води до раздразнителност, безсъние, тревожност, страх от другите Барбитурати и други депресанти: Забавят определени функции на тялото; Действат отпускащо и намаляват стреса; Продължителната им употреба може да доведе до депресия, проблеми с паметта, повишена агресивност, невъзможност да се заспива без тях, затруднения в дишането. Предозирането им може да доведе до смърт, особено ако се вземат с алкохол; Транквилантите са по - леки депресанти; Към всички депресанти може да се привикне / Повечето са законни, ако са изписани на рецепта.

Видовете наркотици могат да се разделят много условно на тежки и леки. Факта, че различните наркотици причиняват вреди, не ги прави повече или по-малко опасни.

Тежки:
Опиати - морфин, хероин, кодеин, метадон
Алкохол - Всички видове спиртни напитки
Амфетамини - амфетамин,метаамфетамин, екстази
Халюциногенни - ЛСД, паркизан, гъби
Инхаланти - ацетон, бензол, хлороформ
Барбитули - барбитал, диазепам, фенобарбитал
Кокаин - листа от кока, паста от кока, кокаин, крек

Леки:
Производни на канабиса - марихуана, хашиш, хашишово масло
Никотин - цигари и тютюн
Кофеин - чай, кафе, какао, кола
Опиумът е изсушеният сок, който изтича от опиумния мак. В някои региони на Изтока все още пушат опиум, но основните количества от него днес се използват като суровина за добиване на по-силни и по-скъпи препарати
Хероинът за сега е хитът на нелегалния български пазар. Продължава да бъде и един от най-употребяваните наркотици в света, поради което се пренася контрабандно в голени количества през много междудържавни граници. Хероинът може да се смърка, може и да се пуши, но най-бързо, силно и пълноценно въздейства на организма след инжектиране във вените. Затова този неприятен опасен начин на консумация е предпочитан от наркоманите
Марихуана - означава препарат, който се добива от листенцата, връхчетата и малко съцветия на растението. Ганджа е друг, по силен наркотик, защото съдържа само съцветия. Още по-високо в наркойерархията на канабиса стои хашишът. Той представлява смолата, отделена от цъфналите връхчета на конопа, и е десетина пъти по-силнодействащ от марихуаната. Има и още по-мощен препарат - т. нар хашишово масло, което всъщност е екстракт на активни съставки на растителната маса на индийския коноп Наркотичната активност на канабиса се определя почти изцяло от съдържанието на веществото тетрахидроканабинол.
Канабисът, обикновено се пуши, често смесен с тютюн. По рядко се консумира през устата като добавка в храни или напитки. По-ефективен от двата варианта е пушенето - въздействието на наркотика тогава се появява след няколко минути.
Симптомите зависят от дозата и от ритуала при дрогирането, а също така и от очакванията, мотивашията и настроението на консуматора.
В повечето случаи канабисът повишава настроението и комуникативността на консуматора, а ако се е събрала група от наркомани, те стават по-склонни към търсене на взаимни удоволствия. При някои хора обаче се появява безпокойство, депресия, загуба на ориентация за време и пространство. При по-високи дози може да се стигне дори до паника и халюцинации. Канабисът намалява възможностите на индивида да решава по-сложни задачи и е противопоказен особено за безопасното управление на автомобил
Дрогата причинява умерене психична зависимост. Физическа зависимост не се проявява, толерансът е много слабо изразен, а оптравянето с канабис е почти невъзможно. Затова някои определят марихуаната и хашиша като "меки" наркотици за разлика от хероина, който е "твърд" наркотик.
Барбитурати, транквилизатори Наркотиците, предизвикващи барбитуратен тип зависимост, не са само барбитурати. Към тях спадат и много други сънотворни и успокояващи средтсва. С малки изключения всички те се произвеждат легално и могат да се купят в аптеките.
Медицинската употреба на барбитуратите е заради тяхното успокяващо и съностворно действие. Проблемите с тези вещества идват при злоупотребата с тях, тогава когато поглъщаната всекидневна доза надвиши значително терапевтичната.
За наркоманите са по-интересни препаратите с кратка и средна продължителност на действие, в сравнение с дългодействащите. Толерансът при барбитуратите настъпва бързо - за няколко дни, а продължителната употреба на завишени дози причинява силна физическа зависимост. Тя е такава, че ако пристрастения спре изведнъж гълтането на наркотика, става опасно за живота му. От друга страна, свръхдозите също са фатални - от отравяне от барбитурати умират много хора
Амфетамини. По въздействието си върху човека тези синтетчни продукти в много отношения наподобяват произвеждания от организма адреналин. Ускоряват дишането и сърдечния ритъм, повишават тонуса и настроението, маскират умората, създават, макар и привидно, усещане за благополучие. Хората ги гълтат за какво ли не: срещу заспиване, при тежък умствен и физически труд, за остслабване, за повичаване на половата активност, за подобряване на спортните постижения (допинг). Всичко това крие сериозен риск за развиване на психичната зависимост
С прекратяване употребата на тези наркотици настъпва период на депресия, консуматора се чувства силно изтощен. Така три четири часа форсираната бодрост могат да му костват два дни възстановяване
Високите дози, особено ако се приемат инжекционно в продължение на няколко дни, са в състояние да причинят дори халюцинации. Силната злоупотреба с тези препарати понякога е причина за агресивно и опасно антисоциално поведение на консумиращите ги
Кокаин. Кокаинът е мощен психостимулатор, въведен в медицината като местно обезболяващо средство.
Кокаинът обикновено се смърка чрез малка тръбичка или директно, той като лесно преминава през носовите мембрани в кръвния поток. По въздействие той наподобява амфетамините. Типичен възбуждащ наркотик, кокаинът предизвиква еуфория с усещане за прилив на физически и духовни сили, което в много случаи води до опасно надценяване на собствените възможности. Високите дози могат да причинят подозрителност, страх и халюцинации, а също така и агресивност
Наркотикът действа бързо, но и екстазът от него изчезва бързо (за 20-30 минути), което поражда желание за поемане на нова доза, а така може да се стигне и до цяла серия. После обаче идват изчерпването, умората, безсънието и депресията
Макар и да не предизвиква физическа зависимост и изразен толеранс, кокаинът улавя здраво регулярния консуматор в мрежата на една изключително силна зависимост.
След не особено сложна химическа преработка кокаинът се превръща във вещество, известно сред наркоманите като крек. Малките кристали от тази форма на полулярния наркотик могат да бъдат приети чрез пушене, което е по-удобно, а ефектът е по-бърз и по-опасен особено по отношение на агресивността и антисоациалното поведение
Халюциногени. Днес главния представител на т.нар халюцигени – LSD. Тъй като ефективната доза на това вещество е изключително малка ;, то се смесва с всевъзможни други материали. Например капка от негов разтвор се нанася върху бучка захар, желатин или хартия. Напоследък някои носители на дозички от него са оформени като марки с цветни изображения на популярни герои от мултифилми или комикси. LSD се добавя и като микрокомпонент в различни по цвят и форма таблетки и капсулки. Така чрез поглъщане или облизване на пробичката LSD преминава в организма Дрогирането с халюценогени често се сравнява с "пътешествие". При LSD то започва половин-един час след поглъщането на препарата и продължава 8-12 часа, като по-силните изживявания са през първата половина на периода. Освен от дозата въздействието зависи от моментното състояние на консуматора, от мястото и обкръжението. LSD предизвиква промени в настроението, смущения в съзнанието: цветовете започват да се възприемат като по-интензивни, формите стават подвижни и се деформират, появяват се видения при затваряне на очите. Истнските халюцинации обаче са рядкост.
Има и неудачни "пътешествия", които водят до силно объркване, загуба на ориентация , възкресяване на кошмари, като може да се стигне и до паника
Толеранс към LSD се развива бързо, но и бързо изчезва. Психичната зависимост не е силна, а физическа зависимост не се появява. Общо взето халюцигените се употребяват рядко и то периодично, а не постоянно. Рисковете идват от изключително силното им въздействиевърху човешката психика, водещо до неправилни оценки на ситуацията, опасни решения и нещастни случаи.

1 коментар:

  1. Поштовани господине Рик Симпсон

    Желим да поделим моје невероватне резултате са ТХЦ / ЦБД цаннабис уља чудо
    лек
    Програм сам ставити на Рицк Симпсон Службе за последња 3 месеца.
    Ја сам за само 3 месеца и 1 недеља изгубили све туморе упорних рака
    из мог система у потпуности.
    ricksimpsoncannabisoil_phoenix@outlook.com
    Што је још важније, ја сам више не морају да се баве срамоте и
    непријатност од зрачења, хемотерапија, пилуле и великих фармацеутских заједно са
    ит Скандали пропагирање живота људи са лежи на лажима и ништа
    али Лиес.

    Делим контакт овог великог сервиса Сир Рицк Симпсон
    ricksimpsoncannabisoil_phoenix@outlook.com
    ricksimpsoncannabisoil_phoenixtears@outlook.com
    +447024075089

    Једва чекам да покаже своју нову енергију и тело мојој породици и пријатељима.

    Hvala Vam mnogo.

    Нора.

    ОтговорИзтриване