ЗАВИСИМОСТИ

ЗАВИСИМОСТИ


Зависимост- това е такова състояние на човешкия организъм , при което той има психическа и физическа потребност да приема определено вещество.Зависимостите биват :

1.Никотинова зависимост.
2.Алкохолна зависимост.
3.Хранителна зависимост.
4.Наркотична зависимост.
5.Медикаментозна зависимост и др.

Злоупотребата с тези вещества е известна от дълбока древност.Използването им в началото е било свързавано с медицината, както и за религиозни церемонии.
В Мексико се използвали различни свещенни гъби при различни религиозни обреди за постигане на различни състояния на ума. Индианците използвали вид кактус “пейот” за да разговарят директно с висшите сили, най-вероятно е предизвиквал халюцинации.По късно била открита млекоподобната течност, която се извлича от мака. Думата “опиум” има гръцки произход и означава сок от растение. Използвали са го като лекарство за преодоляване на болка. През 1806 год. Сертурнер извлича от опиума едво вещество в чист вид, което нарекъл морфин- на името на гръцкия бог на съня “Морфей”.
Кокаинът е най-силният стимулант от естествен произход.Съществува доказателства ,че индианците са го използвали преди 5 хил. Години. Използвали са в медицината, религията.Смятало се , че дъвчейки листата на кока , човек може да влеза в контакт с един по –висш свят.
Смята се ,че родината на канабиса е Централна Азия.Индийците го възпяват като нектар на бога, който дарява на хората здраве, дълъг живот, до откровения от боговете.
Откриването на кафето е станало случайно от един овчар,който забелязал,че овцете му стават по-енергични,след като опитат плодовете на едно растение.От любопитство е опитал и той, и усетил прилив на бодрост и сила, което го накарало да танцува от щастие. След като разбрали за доброто настроение на овчаря, от храста започнали да опитват и други хора.
Пушенето на марихуана се използвало в САЩ още от първите изселници, а през 70 год. на ХХ век то придобива застрашаващи размери.
Алкохолът и неговите свойства са били известни на египтяните, на римляните, на гърците. Знае се, че древните египтяни са произвеждали питие приличащо на днешната бира. Гърците са имали свой бог на виното”Дионисий”.В човешката история алкохолът се използвал за даване на кураж преди битка, при подписване на договори, при честване на празници, както и в народната медицина. Той оставало универсално средство, което унищожавало стреса и улеснява общуването.Тези вещества са били използване и давани на робите за повишаване на тяхната работоспособност, както и на войниците за повишаване на издръжливостта им в боя.
Хранителна зависимост- болемия неуроза.Това е поведенческо разстройство, чиято основна проява е пристъпно приемане на големи, понякога огромни количества храна. Пристъпите траят час или няколко часа. Болните могат предварително да подготвят големи количества лесни за поглъщане храна.Пристъпът завършва със спонтанно или самопредизвикано повръщане.След него болните могат да заспят изтощени.Повтаря се няколко пъти седмично до 2-3 пъти месечно.
Анорексия неуроза-това е предумишлено намаляване на тегло, което се предизвиква и поддържа от самия пациент. Редукцията на тегло се извършва с волево налагане на гладуване. Изключва се храната или се налагат различни способи са елемениране на евентуално приетата храна.Съзнанието на болните е изцяло изето от проблема хранене. Губят всякаква представа колко трябва да яде нормалният човек. Нарушава се нормалният ритъм на съществуването им.
Алкохолна зависимост- алкохолът е едно от психоактивни те в-ва, с което най-често се злоупотребява. Особено вреден и опасен е при подрастващите. Много по-малко алкохол е нужен на дете за да се напие,отколкото на възрастен. И алкохолът най-често става врата за употребата на други психоактивни ващества.Тази зависимост намалява мотивацията на подрастващите и така също дава различни поражения върху почти всички вътрешни органи. При нас сме наблюдавали различни клинични картини при злоупотребяващите с алкохол - от обикновенно алкохолно опиване до патологично упиване, както и психотични разстройства, алкохолен параноид, амнестични синдроми или загуба на памет, както и епилептични припадъци провокирани от алкохола. Лечението на зависимите на алкохол е труден и продължителен процес.Преминава се през период на преодоляване на абстиненция , който е труден за пациента, а в подледствие и премахване и на психическата зависимост от веществото алкохол. Дългогодишната злоупотреба води до пълна деградация на личността, както и тежки паражения на всички органи, най-често черен дроб,което води до ранната смърт на тези хора.
Наркотична зависимост-Наркотичните средства могат да се разделят на 3 основни групи според своето действие:
-стимуланти- те увеличават скоростта на мозъчните процеси.Хората се чувстват жизнени, чувството за умора намалява, работоспособността се повишава, подтиска се апетита.Типичен представител е кокаинът.Никотинът и кофеинът са стимуланти с по-меко действие.
-депресанти-те оказват подтискащ ефект върху Централната нервна система.Те отпускат, успосояват, позволяват някой задръжки да отпаднат. Водят до различна степен на разстройство на яснотата на съзнанието. Депресантите са:алкохол, барбитурати, опиеви производни / хероин, морфин, метадон/ и много от инхалантите, летливи разтвори и аерозоли.
-халюциногенни- те променят възприятията.Чуват, виждат и усещат неща, който не съществуват, или са реални но се възприемат по изкривен начин.Такива са ЛСД, МЕСКАЛИН, МАРИФУАНА.
Еднаквото на всички тези вещества е, че по някакъв начин злоупотребяващия с тях бяга от реалният свят,притъпява го и възприема по различен начин. Подрастващите тръгват по съвсем невинния начин да изпушат една цигара с марихуана, което по-нататъка може да премине на кокаин, хероин, медикаменти и др. Всеки следващ път дозата не е достатъчна за да предизвика това усещане, което той желае и тя бива завишавана, за да се стигне до свръх доза и смърт.Финансовите средства не стигат, зависимият на всяка цена иска да си набави дрогата, започва да разпродава вещи, да краде, да проституира, за да си набави необходимити средства. Поразяват се всички органи.Имунната с-ма рухва, и най-често зависимите умират в млада възраст от различни инфекции.

Лечението е дълъг и труден процес,абстинентният период е много драматично състояние. Когато спре дрогата, пациентът се чувства отпаднал, безсилен, със силни мускулни болки и болки по ставите , целият облян в пот, кръвното му пада, и понякога се стига до кома от която не може да бъде изведен. Ако успее да преодолее тази физическа зависимост, идва периодът на преодоляване на психическата зависимост. Връщайки се отново в старата среда, старате му приятели започват да изкушават, дори му дават безплатна доза и той отново влиза в порочния кръг на зависимостта.
Злоупотреба с кофеин- В малки дози кофеинът стимулира, подобно на адреналин.Премахва чувството на умора, увеличава физическата издръжливост и увеличава ефективността. Доза над 1 гр. обаче е токсична. Предизвиква главоболие, ускоряване на сърдечната дейност, тревожност и зрителни халюцинаций. Доза 3,5 гр. може да предизвика и смърт.
Злоупотреба с никотин - Вещество, което влияе на настроението, увеличава работоспособността .Въпреки, че ЦНС се стимулира, чрез пушенето, пушачите твърдят,че се успокояват чрез пушенето. Във високи дози се проявява токсичният му ефект: гадене, повръщане, пребледняване, болки в стомаха, студена пот. 90 процента от случайте на рак на белите дробове е при пушачи. Пушачите са изложени на 2 пъти повече риск на инфаркт на миокарда и 5 пъти повече от инсулт.
Екстази- синтетична психоактивна дрога , едновременно стимулира и е халюциноген. Подтиска безсънието, тревожността, появяват се халюцинаций. Дългата употреба води до изтощаване на нервната система, до денегенерация на невроните и болестта на Паркинсон.
Марихуана-зелена кафява или сива смес от стрити листа семена, стъбла или цвят на конопа. Пуши се или се вари на чай. Детето изглежда замаяно, безпричинно се смее, очите му са зачервени, трудно си спомня неща, който току що са станали.
Кокаин - е психостимулант, повишава бодростта, подтиска апетита,намалява нуждата на сън, предизвиква чувството на еуфория. Смърка се, втрива се в лигавиците, или се инжектира. След този ефект се усеща умора, разстройства на съня, трудно съсредоточаване.
Опияти-Принадлежат към групата на депресантите. Опиум значи “сока на опиумния мак”. В него се съдържат морфин, кодеин и папаверин. След преработка се получава хероин и дионин, както лидол, фентанил и метадон. Представлява чист бял прах. На улицата го смесват със захар, сухо млеко ,нишесте и хинин. От начало се смърка, след което се инжектира. След 7-8 секунди се постига състояние на еуфория. Въднъж пристрастил с човек има една основна цел:търсене и приемане на дрогата. След отнемане се получава тежък абстинентен синдром: безсъние, диария, повръщане, ускорена сърдечна дейност.
Халюциногени- причинява халюцинации-чува звуци,вижда образи, който изглеждат реално но всъщност не са. Зависимия живее в измислен свят. ЛСД- приема се през устата, под формата на таблетки, или ги капки върху бучка захар.
Инхаланти-летливи вещества,при вдишване окозват въздействие върху мозъка и психиката.
Органични разтворители-бои, лепила и др.
Аерозоли-дезодоранти,бои под формата на спрей,спрейове за коса.
Газове-етер, хлороформ, халотан и газ за битови нужди.
Обикновенно се вдишват или смъркат, предизвикват състояние на алкохолно опиянение.
Амфетамини- приема се през устата или се инжектира.Те са силни стимуланти,премахва чувството на умора, повишава физическата издръжливост, настъпва чувство на благополучие и еуфория. Дългата употреба води до психоза.
Транквилизатори и седативно сънотворни средства- Това са депресанти,аказват подтискащ ефект върху ЦНС.:
-барбитурати, бензодиазепини и др. медикаменти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар