лечение на спешни състояния с природни средства

Лечение на спешни състояния с природни средства
Тук ще бъдат представени основните методи за лечение на някои спешни състояния, предимно с природни средства. При тежки случаи обаче всичко, което се предприема, трябва да става винаги под лекарско наблюдение!


ОБЩИ ПРИНЦИПИ:
Запазете спокойствие! В повечето случаи имате време да прецените кое е най-важно да се направи, дали да се отиде (да се откара пациентът) в спешно отделение или да се извика помощ на място. Ако вие сте спасителят, мислете и за собствената си безопасност!

Правете само това, за което сте сигурни, че ще помогне безопасно! При остра болест, травма или злополука често едни и същи оплаквания се дължат на различни причини. Припомнете си (или разпитайте) за обстоятелствата, при които е започнало или се е изострило страданието - те биха могли да ви ориентират за естеството му. Внимавайте при малки деца, бременни или кърмящи жени и много отпаднали болни!

Предварително се информирайте и подгответе! Трябва да имате съществени познания и умения за главните спешни случаи, както и комплекти за първа помощ със средства за вътрешна и външна употреба. Още по-добре е, ако се напреднали в самопознанието (съответно познавате пациента), тъй като става възможно съобразяване с индивидуалните особености.

ОСНОВНОТО ЗА УПОТРЕБАТА НА МЕТОДИТЕ
Психотерапия. Всичко, допринасящо за запазване на самообладанието и мобилизиране на защитните сили на организма, винаги е от полза. Когато се грижите за болен или пострадал, имайте предвид, че не само думите, но и действията, мимиките, общото "излъчване" се отразяват на душевната му/й настройка.

Дихателни и енергийни техники. Важни за бързото регулиране на стресове и физически болки. Масово се прилагат само леки и изпитани упражнения, а не предназначените за напреднали в източните учения.

Диетично-разтоварващи прийоми. В болшинството спешни случаи е по-безопасно временно да се гладува, като се пие чиста вода, понякога натурални сокове, билкови чаеве и зеленчукови бульони без сол и мазнина. Тежките храни могат да затруднят уточняването на диагнозата или директно да влошат състоянието. Ако то позволява по-разширено хранене, диетата е най-добре да се уточни от специалист; дотогава не бързайте с разнообразните продукти и подправки.

Билколечение, ароматотерапия, апитерапия. Най-удобни и бързодействащи вътрешно са течните форми (тинктури), а за външна употреба - мехлемите и линиментите (течни мазила), както и инхалациите. Всички те не са така рискови като синтетичните медикаменти и могат да се ползват като пръв избор при леки и средно тежки състояния. Не бива да се надценява ролята им при животозастрашаващи състояния! Етеричните масла не трябва да се ползват в концентриран вид, а при малки деца и алергични хора да се внимава допълнително.

Хомеопатия. Също така се ползва спомагателно към други наложителни методи. Някои обаче считат, че силните стресове, мощните медикаменти, камфората, ментовото масло и кафето често пъти противодействат на лечебния ефект. Препаратите се слагат директно под езика или се разреждат с чиста (нехлорирана) вода. За масова употреба сe препоръчват средни разреждания (CH 5 до 12).

Медикаментозни въздействия. Груба грешка е при леки оплаквания да се започва самолечение с фармацевтична синтетика. Тя следва да се прилага възможно най-рядко, но понякога е необходима. При чести тежки пристъпи болният и близките му трябва да са подготвени, включително за инжекционните форми.

Общ и точков масаж. По-активни въздействия (но не прекалено болезнени) са допустими върху гърба и крайниците; в областите на корема, слабините, шията и очите е по-безопасно лекото поглаждане или простото държане на дланта върху засегнатото място. Не масажирайте места с разранена кожа, туморни и др. образувания, или при опасност от кръвоизливи! Ако не сте експерти по източна медицина, ползвайте само препоръчаните в конкретния случай зони.

Достъпни физикални процедури. По-универсални са недразнещите, с умерена температура и продължителност промивки, бани и компреси. Тук спадат също изкуственото дишане, превръзките, шините и други подръчни средства, за които трябва да се информираме своевременно.

Хирургия. Минимумът активна намеса от неспециалисти ще позволи на бързо повикания лекар да определи показанията и вида на интервенцията. Ако се налага да проведете сами някои дребни манипулации, работете строго стерилно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар